Sunday, December 27, 2009

inci gibi dişler


Bebeğime ilk diş fırçasını sonunda aldım, hep aklımdaydı, niyeyse bir türlü alamamıştım, son üç gündür her sabah kahvaltıdan ve her akşam yemeğinden sonra, yani günde iki kere dişlerimizi (ağzımızda henüz iki adet mevcut) ve dişetlerimizi fırçalıyoruz. Bebekler için yapılmış olan ve fluorid içermeyen diş macunu ile bebeklerin hassas dişetlerine ve damaklarına uygun yumuşak uçlu diş fırçamızı kullanıyoruz. Tabii bu işi ben icra ediyorum, ama eğlenceli bir enerji ile yapıyorum ki mızıldanmayalım. Bu aralar "Mr. Mızıl Man" diye çağırdığım ve hatta adına "mızıling" diye bir kelime bile türettiğim bebeğim artık önemli bir gerekçe olmadıkça ağlamıyor, ama söylenip mızıldanmayı ihmal etmiyor. Bağırmak, ağlamak yok, ama mızıldanmak var, çok tatlısın, konuşuyorsun oğlum sen, anne diyorsun bana, içimi eritiyorsun, anneee diye sonunu uzatışın var ki deli oluyorum...

Diş mevzusuna geri gelirsek, diş fırçalama işini eğlenceli bir alışkanlık haline getirmek şimdilik çok zor değil, zaten kaşınmakta olan dişetlerine ve keskinliğini keşfetmek için fırsat kolladığın minik dişlerine yaptığım masaj keyifli geliyor sana, bu işi gülücükler saçarak yaptım mı, bir de sonunda diş fırçanla azıcık oynamanı sağladım mı (hani az biraz da sen kendin fırçalarmışsın gibi) herşey yolunda gidiyor. Anladığım kadarıyla henüz dişler çıkmadan da dördüncü aydan sonra başlanabiliyor bu fırçalama işine, amaç yenilen ve içilen herşeyin bıraktığı kalıntılardan ağzı arındırmak, biz biraz ihmal ettik sanırım, yani daha erken başlayabilirdik, gerçi ne zaman başlansa kardır, dişlerimizin de ancak dokuzuncu aydan sonra çıktığı düşünülürse durum iyi demektir. Bebeğime bu çok önemli alışkanlığı erkenden kazandırmaya niyetliyim. Akıllı bebeğim, dişlerini her gün fırçala ki inci gibi dişlerin olsun.


Her türlü yeni deneyime açık bilge bebeğim, sen güldüğünde, kahkahalar attığında bu kış günü içimiz sımsıcak oluyor.

6 comments:

Deniz said...

diş macunu kullanmaya başladınız mı?

Nazlı said...

Evet Deniz. burada 4. aydan itibaren kullanilabilen, yutulmasi zararsiz olan, fluorid icermeyen macun var, onu azicik suruyoruz bebek fircasina, 2 disine ve disetlerine masajla yapiyorum, hem aliskanlik olsun diye, hem de gercekten yemeklerden oturu disi ve disetlerini kaplayan o katmani siliyor, dilini bile fircaliyorum, hepsini yumusacik yapiyoruz tabii, hatur hutur degil :)

Didem Mollaoglu said...

Canım kuzum... Ne iyi ettin de açtın şu blogu... Ne güzel okumak...Yaşar gibi oluyor insan... Seni, sizi özledim.

Öpüyorum

Nazlı said...

Oglumun Dido Teyzesi biz de seni ozledik, cok opuyoruz seni Didocugum!

ela selin said...

Fircala annesi fircala ki senin gibi inci disleri olsun oglunun.
Anne mi demeye basladi Babil yoksa?? Ne güzel!

Gülfer said...

Mis annenin mis kuzusu :)
Öpüyorum ikinize de tatlı yanacıklarınızdan!