Sunday, January 3, 2010

yeniyılın ilk günü



Babil yeniyılın ilk gününde kendi kendine yemek yemeğe karar verdi. Yeniyılın ilk sabahına uyandık, dışarıda hava buz gibi soğuk, zaten evden çıkmaya acelemiz yok, çıksak da ancak arabadan inmeden dolaşıp eve geliriz ya da kapalı bir mekana gireriz. Ev ahalisinin sevdiği bir kahvaltı hazırlayayım dedim, "pancake" yapmaya karar verdim. Türkçe'de tava keki mi denir bunlara acaba? Haydi öyle diyelim. Sabah emzirmesinin ardından babasıyla sabah keyfi yapar oğlum, ben de karışanım olmadan rahatça kahvaltı hazırlamaya koyulurum. Tava keki, yanına favori meyvelerimizden yabanmersini ve kivi, tava keki şurubumuz, çay da demlendi. Sofraya oturduk. Son birkaç aydır yaptığım gibi yavrumun önüne "finger food" dediğimiz yemek parçalarından koydum, başparmak ve işaret parmakları ile tutulup ağza götürülmesi kolay olan tava keki parçacıklarını koydum. Genellikle bir iki parçayı ağza götürmeye çalışmak dışında tutarlı bir yeme biçimi olmayan oğlum anlaşılan bu leziz kahvaltıyı pek sevmiş olmalı ki bundan böyle kendisi bu işi ele almaya karar verdi. Bir, iki, üç derken baktım ki art arda bütün parçaları ağzına atıyor, bebeğim büyümüş de kendisi yemeğini yiyor, aferin yavruma!

Bu tarif sihirli değil elbet, ama yine de paylaşayım isterim, tarifi aynen uygulayınca çok güzel pişiyor.

1 su bardağı un (beyazlatılmamış, saf unu tercih ediyorum, bana kalsa kepek unu koyarım ama eşim pek sevmiyor)
1 buçuk tatlı kaşığı kabartma tozu
Yarım tatlı kaşığı tuz
1 ya da 2 yemek kaşığı keten tohumu (keten tohumu isteğe bağlı, ben çok faydalı olduğu için koyuyorum). Bütün bu kuru malzemeler bir kapta karıştırılır.

1 yumurta
1 su bardağı süt
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı "maple syrup" denilen tava keki şurubu (bizdeki pekmezden daha farklı, Türkçesi akçaağaç şurubu ya da pekmezi olsa gerek, tabii yanılmıyorsam eğer...) Bütün bu sıvı malzemeler de çırpılır.

Katı ve sıvı malzemeler bir araya getirilir, cıvık, akışkan bir sıvı olur. Önceden ısıtılmış ve yağlanmış tavada pişirilir ("pancake griddle" denilen tava tercihim, ama herhangi bir yapışmaz tava da olur). Dikkat edilmesi gereken hususlar ise öncelikle tavanın kızdırılması, şöyle ki, tava kızınca üzerine azıcık su damlatıldığında çısır çısır etmelidir. Ben bir de "cooking spray" dedikleri spreylenebilen yağı kullanıyorum, hani diyetlerde de kullanılması önerilen yapışmaz tava yağı bu, kullanıldığında tava keki de çok fazla yağ emmemiş oluyor, öte yandan tavaya da yapışmıyor. Pişirirken bir çorba kepçesi yardımıyla istediğim boyutta döküyorum, ilk dökümden sonra tava keki üzerinde kabarcıklar olana dek beklenir, kabarcık olunca çevrilir, ilk yüz kahverengi, ikinci yüz ise altın renginde oluyor. Yanına da üzerine pudra şekeri serpilmiş yabanmersinleri konur; muz, ananas, egzotik meyveler çok yakışıyor, ahududu, frambuaz gibi meyveler de aynı güzellikte gidiyor. Bebeğim için de favori meyvelerinden kivi koydum, ayrıca yabanmersinlerini de kabuklarını soyup verdim.

Babil, oğlum, o minik parmaklarınla kahvaltını bir yiyişin var ki kim olsa canı çeker, "Babil Bey, bana da ver, ben de bir tadına bakayım" der. Yeniyılın ilk günü kendi kendine yemeye karar verdin. Herşeyi kendi kararınla ve tercihlerinle yapan bir bebeksin. Herşey istediğin gibi olsun yavrum, her gününü, her anını hissederek, bilerek ve duyumsayarak yaşa bebeğim, aldığın her nefes sana mutluluk dolu nice anlar getirsin, bize yaşattıkların gibi... Misim, sütüm, kuzum...

3 comments:

ela selin said...

Pancake'e biz krep diyoruz. Tabii daha mi Türkce? Degil...
Ee hadi gözünaydin, düsünüyordun ne zaman yiyecek kendi elcagizlariyla diye. Agzi kulagindaymis.. Yakinda catal bicak kullanirsa sasirma.
Öptüm tatlim bol bol.. Ogulcugumu da gerdanindan söyle...

Nazlı said...

Krep farkli modelde pisiyor ya ikisi ayni degil aslinda, malzeme benzese de, aman neyse sonuc leziz oluyor onemli olan o :)

Oglumun minik elleriyle yemesini dort gozle bekliyordum cok sekerrr :) simdi 3 ogun yemek vermek daha kolay oldu, biraz o biraz ben derken yemegini bitiriyor. Burada "independent eater" kavraminin alti cok ciziliyor, ben de yaw bu ne zaman olacak derken oglum isi ele aldi.

Ne zaman bulusacagiz? Ozledik!

Gülfer said...

Canım yeni yılınız hep ilk günkü gibi tatlı, sevgi dolu geçsin. Bir de yeni yıl sizi bize getirsin :)